Κατάθεση φακέλου για την εγγραφή του Ολυμπίτικου Γλεντιού στο Ελληνικό Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Φωτό: Aντώνη Γ. Χαλκιά.

Κοινή Συνεδρίαση των ΔΣ των Αδελφοτήτων των Απανταχού Ολυμπιτών με τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του υπό κατάθεση φακέλου για την εγγραφή του Ολυμπίτικου Γλεντιού στο Ελληνικό Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 συνεδρίασαν από κοινού μέσω τηλεδιάσκεψης τα ΔΣ της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», της Αδελφότητας των Ολυμπιτών Ρόδου «Η ΒΡΥΚΟΥΣ» και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου κύριος Γιάννης Μακρυμανώλης με τα μέλη της εκλεγμένης από την Λαϊκή Συνέλευση της Ολύμπου στις 19 Αυγούστου 2018 συντακτικής ομάδας για τον υπό κατάθεση φάκελο για το Ολυμπίτικο Γλέντι στο Ελληνικό Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας. Από την πλευρά της συντακτικής ομάδας για το Ολυμπίτικο Γλέντι συμμετείχαν ο Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στον Τομέα Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Παύλος Κάβουρας, ο Αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης κύριος Παύλος Καρανικόλας, ο κύριος Γιώργος Ζωγραφίδης και ο κύριος Μιχάλης Κωστάκης. Σκοπός της κοινής συνεδρίασης υπήρξε η ενημέρωση από μέρους της συντακτικής ομάδας για το Ολυμπίτικο Γλέντι των τοπικών και παροικιακών φορέων των Ολυμπιτών για την πορεία του υπό κατάθεση φακέλου. Η επιτροπή μας, έχοντας υποβάλει επίσημα από τις 5 Φεβρουαρίου 2019 την δήλωση πρόθεσης υποβολής δελτίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το Ολυμπίτικο Γλέντι πέρασε ήδη στην 2η φάση, αυτή της διαβούλευσης και της προαγωγής του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των καθ’ ύλην αρμόδιων φορέων που δεν είναι άλλοι από τις κοινότητες των Ολυμπιτών Απανταχού της υφηλίου. Έτσι στην τρίωρη αυτή συνεδρίαση αναλύθηκαν από μέρους της επιτροπής τόσο οι στόχοι που έχουν τεθεί, ο καταμερισμός των εργασιών εντός της ομάδας αλλά και το ακριβές σημείο που βρίσκεται ο φάκελος μας και πως θα φθάσουμε στην κατάθεση του στα τέλη Μαΐου.

Από την πλευρά των Αδελφοτήτων μας επισημοποιήθηκε η διαρκής στήριξη τους στην επίσημα εκλεγμένη από την Λαϊκή Συνέλευση της Ολύμπου συντακτικής ομάδας και στο τεράστιο έργο που επιτελεί για την εγγραφή του Ολυμπίτικου Γλεντιού στον Εθνικό κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Οι Αδελφότητες μας από την ίδρυση τους εδώ και πολλές δεκαετίες εκπροσωπούν επάξια την πλειονότητα των Ολυμπιτών της διασποράς, λειτουργώντας ως οι ισχυροί συνεκτικοί κρίκοι που συνδέουν κάθε Ολυμπίτη με την γενέθλια γη της Ολύμπου, αναθρέφοντας στις τάξεις τους πολλούς άξιους μερακλήδες και γλεντιστές.  Στηρίζουν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη της Ολύμπου  παρέχοντας υλικοτεχνική ή οποιαδήποτε άλλη βοήθεια ζητηθεί από τους συγχωριανούς μας. Το τεράστιο έργο όμως που επιτελούν δεν είναι άλλο  από την μεταλαμπάδευση σταθερά και μεθοδικά στις νέες γενιές των Ολυμπιτών της πλούσιας «Κιβωτού» των παραδόσεων μας, των ηθών και των εθίμων της γενέτειρας μας.

Με την κοινή αυτή πολύωρη συνεδρίαση επισημοποιήθηκε για άλλη μια φορά περίτρανα, η πλήρης συμμετοχή και στήριξη των Ολυμπίτικων Κοινοτήτων στον υπό κατάθεση φάκελο και στην συντακτική του ομάδα.  Οι Αδελφότητες μας μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, εκπληρώνουν για άλλη μια φορά το υπέρτατο χρέος τους απέναντι στους προγόνους τους. Με αίσθημα πραγματικής πατριωτικής ευθύνης θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στην προσπάθεια αυτή, γιατί το Ολυμπίτικο Γλέντι συνεχίζει να ζει και να υπάρχει με την αυθεντική τελετουργική του μορφή, αποτελώντας ένα μοναδικό και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ύπαρξης κάθε αγνού Ολυμπίτη.

Τα Διοικητικά Συμβούλια

Αδελφότητα Απανταχού Ολυμπιτών  «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»         Αδελφότητα  Ολυμπιτών Ρόδου «Η ΒΡΥΚΟΥΣ»