Η Ταυτότητα της Αδελφότητας

Η Αδελφότητα των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» ιδρύθηκε το έτος 1948 από κατοίκους του Πειραιά που κατάγονταν από το χωριό Όλυμπος της νήσου Καρπάθου.

Η πρώτη ονομασία του Συλλόγου ήταν: «ΑΓΑΘΟΕΡΓΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ  ΟΛΥΜΠΙΤΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».

Διαχρονικά οι σκοποί της Αδελφότητάς, όπως καταγράφονται στους καταστατικούς της χάρτες, ήταν και εξακολουθούν να είναι:

  • Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης ανάμεσα στους απανταχού της γης Ολυμπίτες αλλά και μεταξύ όλων των τοπικών σωματείων της χώρας και του εξωτερικού που επιδιώκουν παράλληλους σκοπούς.
  • Η συνεργασία με το Κοινοτικό Συμβούλιο και τους άλλους συλλογικούς φορείς της Ολύμπου Καρπάθου με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της και  την εκτέλεση κοινωφελών και εξωραϊστικών έργων.
  • Η διατήρηση, καλλιέργεια και προβολή του λαϊκού πολιτισμού της Ολύμπου Καρπάθου
  • Η βοήθεια σε αναξιοπαθούντες Ολυμπίτες.
  • Η ενίσχυση με κάθε μέσο των νέων που κατάγονται από την Όλυμπο Καρπάθου για την πνευματική τους ανάπτυξη, την επιστημονική τους πρόοδο, καθώς και τη σωματική τους άθληση.

Με πυξίδα, λοιπόν, τους παραπάνω σκοπούς και με όπλα τις αρχές και τις αξίες της αλληλοβοήθειας, της πρόταξης του γενικού στο ατομικό, της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας, με τις οποίες είχαν γαλουχηθεί μεγαλώνοντας στο στενό πλαίσιο της παραδοσιακής ολυμπίτικης κοινωνίας,  οι ιδρυτές και τα πρώτα μέλη της Αδελφότητας κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να αναπτύξουν πολύπλευρη δράση αναγνωρισμένη από όλους όσους είχαν την ευκαιρία να έχουν εποπτεία.

Πρωτοστάτησε στην οικιστική αποκατάσταση μεγάλου μέρους Ολυμπιτών της Αττικής αγοράζοντας μεγάλη έκταση γης στην Αμφιάλη Κερατσινίου την οποία στη συνέχεια μοίρασε στα μέλη της ως οικόπεδα.

Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό και στην  υλοποίηση πολλών κοινωφελών έργων στη γενέτειρα Όλυμπο Καρπάθου, αλλάζοντας προς το καλύτερο τις συνθήκες καθημερινής διαβίωσης των κατοίκων της.

Με την ανιδιοτελή προσφορά των μελών της σε χρήμα και εργασία η Αδελφότητα κατάφερε να θέσει θεμέλιο λίθο στο πρώτο ιδιόκτητο ακίνητο, από τα τρία που διαθέτει,  μόλις δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της,  το έτος 1959.

Από το  έτος 1965 εκδίδει ανελλιπώς την εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ», η οποία υπηρετεί κι αυτή τους παραπάνω σκοπούς.

Αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελεί το Τμήμα Νεολαίας, το οποίο έχει ως σκοπό του την καλύτερη δυνατή προβολή των ηθών και εθίμων της Ολύμπου.

Έχει οργανώσει με επιτυχία  πολλές πολιτιστικές  εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου και πάντα με στόχο την καλλιέργεια και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Διατηρεί δύο Πολιτιστικά Κέντρα, ένα στον  Πειραιά και άλλο στο Κερατσίνι.

Οργανώνει μαθήματα χορού, τραγουδιού και μουσικής για τα παιδιά και τη νεολαία της παροικίας των Ολυμπιτών.

Δίνει βραβεία και υποτροφίες σε μαθητές και φοιτητές.

Συντηρεί ξενώνα για τη φιλοξενία κατοίκων της Ολύμπου Καρπάθου, που επισκέπτονται για οποιοδήποτε λόγο την Αττική.

Έχει εκδώσει πολλά ημερολόγια με τοπικό ενδιαφέρον, βιβλία και μουσικούς και οπτικούς δίσκους.

============================

Εδώ διαβάσετε και αποθηκεύσετε το καταστατικό της Αδελφότητας

===========================

Be the first to reply

Αφήστε μια απάντηση