ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του Ολυμπίτικου Παραδοσιακού Γλεντιού .

Μεγάλη λαϊκή συνέλευση στην Όλυμπο της Καρπάθου

για την εγγραφή του Ολυμπίτικου Παραδοσιακού Γλεντιού

στο Ελληνικό Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Στις 19 Αυγούστου 2018 ξεκίνησε, με την ολόψυχη υποστήριξη όλων ανεξαίρετα των Ολυμπίτικων Αυτοδιοικητικών, Πολιτισμικών και Πατριωτικών φορέων και μεγάλου πλήθους εντόπιων και απόδημων Ολυμπιτών, η τελική φάση της συγκρότησης της πρότασης εγγραφής του Ολυμπίτικου Παραδοσιακού Γλεντιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άϋλης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς της Ελλάδας. Η κίνηση αυτή αποτελεί στην ουσία ελάχιστη αναγνώριση της οικουμενικής αξίας του Ολυμπίτικου Παραδοσιακού Γλεντιού, και σημαντική ενθάρρυνση στην αέναη μεταλαμπάδευση από γενιά σε γενιά της ζώσας παράδοσης του τόπου.

H λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε με  πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου, της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» (του Πειραιά), της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου «Η ΒΡΥΚΟΥΣ», της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου Νέας Υόρκης «Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ ΔΙΑΦΑΝΙΟΥ», του Συλλόγου Ολύμπου-Διαφανίου Καρπάθου Βαλτιμόρης Η.Π.Α. «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Ολύμπου Καρπάθου «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ», του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Διαφανίου Καρπάθου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ», του Γεωργικού Συνεταιρισμού Ολύμπου Καρπάθου «Ο ΑΓΡΟΤΗΣ», του Συλλόγου Νέων Ολύμπου-Διαφανίου, του Αθλητικού Συλλόγου «ΟΛΥΜΠΟΣ» Ολύμπου-Διαφανίου Καρπάθου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου Καρπάθου και είχε τη στήριξη του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.).

Κοινή πεποίθηση όλων όσοι μετείχαν στη Συνέλευση ήταν ότι όλα τα Ολυμπίτικα συλλογικά σχήματα του πολιτισμού, της αποδημίας, των γυναικών, της νεολαίας κ.λπ. στηρίζουν απερίφραστα την αυτοτελή εγγραφή του Ολυμπίτικου Παραδοσιακού Γλεντιού σε πρώτη φάση στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς και σε δεύτερη φάση, αν αυτό καταστεί δυνατό, στον αντίστοιχο διεθνή κατάλογο της UNESCO.

Στην πολυπληθή συνέλευση, στην οποία παραβρέθηκαν περισσότερα από 200 άτομα, προήδρευσε ο π. Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Ζωγραφίδης. Κύριοι ομιλητές ήταν τα μέλη της ομάδας εργασίας για την διαμόρφωση της πρότασης εγγραφής του Ολυμπίτικου Παραδοσιακού Γλεντιού πανεπιστημιακοί καθηγητές Παύλος Κάβουρας και Παύλος Καρανικόλας. Στη συνέλευση συμμετείχαν επίσης πολλοί αξιωματούχοι, όπως ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου Γιάννης Μακρυμανώλης, οι πρώην Κοινοτάρχες Ολύμπου Καρπάθου Νίκος Κανάκης και Κωστής Τσαμπανάκης, ο Πρόεδρος της «ΔΗΜΗΤΡΑΣ» Γιώργος Ν. Διακογεωργίου, ο Πρόεδρος της «ΒΡΥΚΟΥΝΤΑΣ» Νίκος Αναστασιάδης, ο π. Νομαρχιακός Σύμβουλος Δωδεκανήσου Βασίλης Κ. Τσαμπανάκης, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Καρπάθου και π. Πρόεδρος του Καρπαθιακού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας (Κ.Ο.Π.Α.Π.) Γιώργος Χατζηκουτσός, ο π. Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού Ολύμπου Καρπάθου (Π.ΟΡ.Ο.Κ.) Γιώργος Νικ. Τσαμπανάκης, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Διακογεωργίου, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Κωστής Ζωγραφίδης, ο σκηνογράφος Αντώνης Γ. Χαλκιάς, η σύζυγος του αείμνηστου καθηγητή Μανώλη Ι. Σακέλλη, φιλόλογος Ευγενία Νταή – Σακέλλη, οι Πρόεδροι των λοιπών συλλογικών σχημάτων κ.ά. Πολλοί από τους προαναφερθέντες, όπως και πολλοί άλλοι από τους παρόντες έλαβαν το λόγο, εμπλουτίζοντας ουσιαστικά  το διάλογο και την αλληλοενημέρωση.

Στη συντακτική ομάδα για την πρόταση, εκτός από του καθηγητές Παύλο Κάβουρα και Παύλο Καρανικόλα, περιλαμβάνονται επίσης ο αρχιτέκτονας και μουσικός Μανώλης Φιλιππάκης, ο συγγραφέας και ερευνητής της Ολυμπίτικης παράδοσης Γιώργος Ηλ. Ζωγραφίδης, ο παραδοσιακός μουσικός Μανώλης Μπαλασκάς, η π. κοινοτική σύμβουλος Ολύμπου Μυροφόρα (Ρούλα) Χουβαρδά-Παπαβασίλη και ο απόφοιτος Μουσικών Σπουδών και μουσικός Μιχάλης Αντ. Κωστάκης. Η ομάδα θα αξιοποιήσει τη συνεργασία πολλών Ολυμπιτών και φίλων της Ολύμπου που προσφέρουν, όπως όλοι, εθελοντικά την εργασία τους στον ευγενή αυτό συλλογικό σκοπό. Στην οπτική τεκμηρίωση της πρότασης θα συνδράμουν οι κινηματογραφιστές Αλέξανδρος Λαμπρίδης και Γιάννης Χατζηβασίλης ο φωτογράφος Νίκος Οικονομόπουλος καθώς και όσοι άλλοι το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο της λαϊκής συνέλευσης των Ολυμπιτών και με απόφαση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπου του Δήμου Καρπάθου, ανακηρύχθηκαν «ΕΠΙΤΙΜΟΙ ΟΛΥΜΠΙΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» ο καθηγητής Παύλος Κάβουρας, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Λαμπρίδης  και ο φωτογράφος Νίκος Οικονομόπουλος σε αναγνώριση της προσφοράς τους στην καταγραφή του πολιτισμού του τόπου και της ολόψυχης συμβολής τους στην ανάδειξη και αναγνώριση της οικουμενικής αξίας του Ολυμπίτικου Παραδοσιακού Γλεντιού. Η ανακήρυξη έγινε στο κατάμεστο Μέγαρο της Ολύμπου, με σύμπαντες τους παρευρισκόμενους ορθίους να επιδοκιμάζουν την κορυφαία αναγνώριση των τριών διακεκριμένων φίλων του τόπου.

Η νομιμοποιηθείσα από τη γενική λαϊκή συνέλευση συντακτική ομάδα είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια απολύτως συλλογική διαδικασία σχετικά με τη διαμόρφωση της πρότασης, με την πλήρη συμμετοχή της κοινότητας. Η όλη προσπάθεια θα είναι αντάξια της ξεκάθαρης επιλογής και στάσης της Ολυμπίτικης κοινότητας, των συλλογικών της παραδόσεων και του κοινοτικού της πολιτισμού. Αποτελεί υπέρτατο χρέος στο χθες, άμεση επιταγή για το σήμερα και ύψιστη ευθύνη για το αύριο να συνεχίσει η Ολυμπος να αποτελεί κιβωτό του λαϊκού πολιτισμού, μεταλαμπαδεύοντας και περνώντας όλο και περισσότερο τη σκυτάλη της στη νέα γενιά, με τη δίκαιη και πρέπουσα εγγραφή της στον παγκόσμιο χάρτη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πάνδημη η συμμετοχή στην εκδήλωση

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Γιώργος Ζωγραφίδης

Ο κύριος εισηγητής της εκδήλωσης Πανεπιστημιακός Παύλος Κάβουρας

Ο εκ των βασικών ομιλητών πανεπιστημιακός καθηγητής Παύλος Καρανικόλας

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της  Αδελφότητας των απανταχού Ολυμπιτών “ΔΗΜΗΤΡΑ” (Αθήνας, Πειραιά) Γιώργο Διακογεωργίου

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της  Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου “ΒΡΥΚΟΥΣ” Νίκο Αναστασιάδη

Από την ανακήρυξη των Αλέξανδρου Λαμπρίδη και Παύλου Κάβουρα σε “Επίτιμους Ολυμπίτες πατριώτες”

Από την παρέμβαση του Αλέξανδρου Λαμπρίδη, επίτιμου Ολυμπίτη πατριώτη

Ο Γιώργος Τσαμπανάκης, από τους παλαιότερους εισηγητές της πρότασης για το “Ολυμπίτικο Γλέντι”

 

Παρέμβαση του Γιάννη Χατζηβασίλη που θα συνδράμει οπτικοακουστικά στη συγκρότηση της πρότασης

Ο Κώστας Αντιμισιάρης, σε μια από τις τόσες και όλες σημαντικές παρεμβάσεις στην εκδήλωση