Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το συγκεκÏιμÎνο κομμάτι του πεÏιοδικοÏ: Blue_Magazine_Karpathos
Για όσους δεν την Îχουν επισκεφτεί, η ΚάÏπαθος φαντάζει Îνα απομακÏυσμÎνο νη-
σί κάπου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ξεχασμÎνο από το χÏόνο. Για όσους Îχουν υποκÏ-
ψει στη γοητεία της, γνωÏίζουν πια καλά ότι η ποικιλομοÏφία, η εξωστÏÎφεια και η φυ-
σική της ομοÏφιά είναι μοναδικÎÏ‚ στην Ελλάδα. Είναι το δεÏτεÏο σε Îκταση νησί των
Δωδεκανήσων, Îχει πεÏίπου Îξι χιλιάδες κατοίκους, διατηÏείται σχετικά ζωντανή α-
κόμη και κατά τους χειμεÏινοÏÏ‚ μήνες, Îχει μια αυτοτÎλεια και Ï…Ï€ÎÏοχη απόκοσμη ο-
μοÏφιά, που άλλοτε θυμίζει Αιγαίο, άλλοτε Ιόνιο και άλλοτε σκωτσÎζικα Highlands. Η
ΚάÏπαθος θα μποÏοÏσε να ήταν δÏο διαφοÏετικά νησιά: η νότια ΚάÏπαθος, η πιο α-
νεπτυγμÎνη τουÏιστικά (αλλά πάντα ενδιαφÎÏουσα), και η βόÏεια, πιο «άγÏια» και αυ-
θεντικά παÏαδοσιακή.
Στα Πηγάδια, το λιμάνι και Ï€ÏωτεÏουσα του νησιοÏ, βÏίσκεται το ΑÏχαιολογικό
Μουσείο ΚαÏπάθου (τηλ. 22450-23.441), που στεγάζεται στο ΕπαÏχείο, κτίÏιο της ι-
ταλοκÏατίας, και εκθÎτει ευÏήματα από τα Ï€ÏοϊστοÏικά και ιστοÏικά χÏόνια.
Τα πιο ενδιαφÎÏοντα χωÏιά της νότιας ζώνης είναι οι ΜενετÎÏ‚, Îνα Ï€Ïώην μεσαιω-
νικό χωÏιό που διατηÏεί μια νοσταλγική ατμόσφαιÏα, το αμφιθεατÏικά χτισμÎνο (και
στην κόψη ενός γκÏÎµÎ¼Î¿Ï Ï€Î¿Ï… κόβει την ανάσα) ΜεσοχώÏι και οι ΠυλÎÏ‚, που φιλοξε-
νοÏν το ΑγÏοτικό Μουσείο, στο οποίο μποÏεί κάποιος να δει πώς λειτουÏγοÏσε η οι-
κιακή οικονομία των πεÏασμÎνων δεκαετιών. Στο ίδιο χωÏιό υπάÏχει και συνεταιÏι-
σμός γυναικών, που παÏασκευάζει ωÏαίες μαÏμελάδες και γλυκά του κουταλιοÏ.
Για φαγητό, το παÏαδοσιακό καφενείο Η Î ÎÏδικα (τηλ. 22453-00.381) στις Μενε-
Ï„ÎÏ‚ Îχει ωÏαίες σουπιÎÏ‚, λαγό στιφάδο, ζουμεÏÏŒ χοιÏινό σουβλάκι, αÏνί με αγκινάÏες
και τις καλÏτεÏες τηγανητÎÏ‚ πατάτες του νησιοÏ. Ο Μανώλης (τηλ. 22450-81.103),
πάντα στις ΜενετÎÏ‚, Ï€ÏοσφÎÏει εξαιÏετικό καÏπαθιώτικο στιφάδο γίδας και μακαÏοÏ-
νες. Ο ΤÏικοÏπης στις ΠυλÎÏ‚ σεÏβίÏει εκπληκτικό σουβλάκι. Ο Îίκος (τηλ. 22450-
61.333) στο Φοινίκι το καλÏτεÏο ψάÏι στο νησί, αποκλειστικά από δικά του καÎκια.
Το Under the trees (ανάμεσα σε Λευκό και ΑÏκάσα) βÏίσκεται σε όμοÏφη τοπο-
θεσία και χÏησιμοποιεί Ï€Ïώτες Ïλες από το μποστάνι του. Η οÏεινή ταβÎÏνα του
Θανάση (τηλ. 22450-23.509) στην Καλή Λίμνη Î›Î±ÏƒÏ„Î¿Ï ÎµÎ¯Î½Î±Î¹ μια σχεδόν απόκοσμη ε-
μπειÏία, με κατσικάκι γεμιστό στον ξυλόφουÏνο, ενώ στην αυλή Îχει και μια γοÏÏνα
με νεÏÏŒ και Îνα Ï„ÏαπÎζι στο κÎντÏο της, όπου ο Θανάσης σεÏβίÏει αυτοσχÎδια κοκτÎιλ
με Ïακί. Η Φωλιά (τηλ. 22450-71.341) στα Σπόα Îχει εξαιÏετικό φÏÎσκο ψάÏι (από δι-
κό τους καÎκι), Ï„Îλεια τηγανισμÎνα μπαÏμποÏνια, σπεσιαλιτΠτις παστÎÏ‚ σαÏδÎλες, αλ-
λά και σπουδαία σουβλάκια. Το Uno (τηλ. 22450-23.175) στα Πηγάδια είναι το Ï€Ïώτο
μαγαζί που ÎφεÏε στην ΚάÏπαθο τη μόδα του «UFO», του ÏƒÎºÎµÏ€Î±ÏƒÏ„Î¿Ï ÏƒÎ¬Î½Ï„Î¿Ï…Î¹Ï„Ï‚ με γÎ-
μιση που ποικίλλει -από κοτόπουλο σχάÏας μÎχÏι τηγανητή γαÏίδα- και αποτελεί την
καλτ εκδοχή του καÏπαθιώτικου fast food.
Στο βόÏειο τμήμα του Î½Î·ÏƒÎ¹Î¿Ï ÎµÏ€Î¹Î²Î¬Î»Î»ÎµÏ„Î±Î¹ η επίσκεψη στην ξακουστή οÏεινή
Όλυμπο. Είναι το παλαιότεÏο χωÏιό της ΚαÏπάθου, γεμάτο ανεμόμυλους και εκκλη-
σάκια, με τα σπίτια της χτισμÎνα το Îνα δίπλα στο άλλο, αλλά σε διαφοÏετικά επίπε-
δα, να συνθÎτουν Îνα σκηνικό που Îχει Ï€ÏοσελκÏσει παγκοσμίως διάσημους φωτο-
γÏάφους, όπως ο Γιόζεφ ΚουντÎλκα και ο ΕλληνοαμεÏικανός Κωνσταντίνος Μάνος. Το
Μουσείο Χατζηβασίλη (τηλ. 6976-227.676) φιλοξενεί τα ÎÏγα του ΚαÏπάθιου λαÎκοÏ
ζωγÏάφου Βασίλη Χατζηβασίλη, μαζί με Îνα σημαντικό αÏχείο φωτογÏαφιών και βί-
ντεο από την καθημεÏινότητα στο νησί. Το Διαφάνι, επίνειο της ΟλÏμπου, Îχει παÏα-
λία με βότσαλο και μια γλυκιά νοσταλγία διάσπαÏτη στην ατμόσφαιÏα.
Για φαγητό, ο ÎœÏλος (τηλ. 22450-51.333) στην Όλυμπο Îχει απίθανο ψωμί στον ξυ-
λόφουÏνο και μεζεδάκια ξιδάτα με θÎα τα Ï…Ï€ÎÏοχο ηλιοβασίλεμα. Το ΟλÏμπος (τηλ.
22450-51.252) Îχει αυθεντική τοπική κουζίνα, το Καφενείο του Λεντάκη (τηλ. 22450-
51.046) στην Αυλώνα είναι από τα πιο ωÏαία μαγαζιά στο νησί με σπεσιαλιτΠτο αÏνάκι
γεμισστο μποστάνι από τον πελάτη-, ενώ το Ραχάτι στο Διαφάνι (τηλ. 22450-51.200) σεÏ-
βίÏει ωÏαία θαλασσινά. Για αγοÏÎÏ‚ στη ΡηγοποÏλα Παυλίδη στην Όλυμπο. Ήταν η
Ï€Ïώτη, Ï€Ïιν από 35 χÏόνια, που άνοιξε εδώ μαγαζί με τουÏιστικά είδη και είναι δεξι-
οτÎχνις του Ïαψίματος. Για τον Ï€Ïωινό καφΠ(αλλά και για τις βÏαδινÎÏ‚ ÏακÎÏ‚) ξεχωÏί-
ζουν τα παÏαδοσιακά καφενεία Η ΚÏήτη και ΑκÏόπολις.
Από τις πολλÎÏ‚ παÏαλίες ξεχωÏίζουν η Αμμοοπή -κοντά στο λιμάνι-, Îνα σÏμπλεγ-
μα επτά Ï…Ï€ÎÏοχων παÏαλιών με «βασίλισσες» τη Μεγάλη και τη ΜικÏή Αμμοοπή, τα
Βοτσαλάκια και τα ΚαστÎλια. Τις παÏαλίες κοντά στο αεÏοδÏόμιο τις Ï€ÏοτιμοÏν οι
surfers -που συÏÏÎουν εδώ απ’ όλο τον κόσμο-, καθώς τις «πιάνει» εξαιÏετικά ο άνε-
μος. Του ÎœÎ¹Ï‡Î±Î»Î¹Î¿Ï Î¿ Κήπος Îχει εντυπωσιακοÏÏ‚ σχηματισμοÏÏ‚ βÏάχων. Ο ΑγÏιλα-
οπόταμος και ο Διακόφτης είναι από τις πιο εξωτικÎÏ‚.
ΒοÏειότεÏα από τα Πηγάδια βÏίσκονται οι δÏο πιο εμβληματικÎÏ‚ παÏαλίες του νη-
σιοÏ: η ΚυÏά Παναγιά, που συνδυάζει οÏεινό τοπίο με εκπληκτική αμμουδιά, και τα
Άπελλα, που ψηφίζονται διαÏκώς ως μία από τις καλÏτεÏες στον κόσμο. Στα ανατολι-
κά η παÏαλία στην ΑÏκάσα αλλά και οι συνεχόμενες φανταστικÎÏ‚ στον Λευκό (όπως
το Ποτάλι) είναι ιδανικÎÏ‚ για τις ημÎÏες που δεν φυσάει.
Οι παÏαλίες του βόÏειου τμήματος είναι όμοÏφες και μοναχικÎÏ‚, όπως ο Îάτης, τα
Αγνώντια και το ΦοÏόκλι με τα μαÏÏα βότσαλα. ΥπÎÏοχος ο Άγιος Μηνάς (ίσως η
καλÏτεÏη μετά τα Άπελλα), όπου βÏίσκεται και ο Άνεμος, Îνα sui generis μαγαζί με
ψητά κÏÎατα, φοβεÏÏŒ cheese burger και ζωντανή Ïοκ μουσική καθημεÏινά. ΠλοιάÏια
από το Διαφάνι ή τα Πηγάδια αναχωÏοÏν για τη ΣαÏία, Îνα ακατοίκητο νησί σπάνιας
ομοÏφιάς, που κατοικοÏνταν μÎχÏι και τη δεκαετία του 1970. Στο άγÏιο και βÏαχώδες
τοπίο του διασώζονται εÏείπια οικισμών, Îνας εκ των οποίων ήταν πειÏατικός. Οι πα-
Ïαλίες της Îχουν κυÏίως βότσαλο. Οι ΚαÏπαθιώτες χÏησιμοποιοÏν πλÎον τη ΣαÏία ως
βοσκοτόπι και τοποθεσία για τα μελίσσια τους.
Karpathos, which has some 6,000 residents,
remains lively even during the
winter, enjoys an autonomy of sorts and
has an unworldly beauty that combines
the features of the Aegean and Ionian islands
while also bearing some resemblance
to the Scottish Highlands.
The main port and island capital is
Pigadia. There, the Archaeological
Museum of Karpathos (tel. 22450-
23.441) displays local artefacts dating
back as far as prehistoric times.
In the south, visit medieval Menetes,
Mesochori, which clings to the rocky
hillside, and Piles, whose Agricultural
Museum offers insights into how the domestic
economy functioned in the past.
There is also a women’s association in
Piles which makes delicious jams, marmalades
and spoon sweets.
A good option for lunch or dinner at
Menetes is Perdika (tel. 22453-00.381),
a taverna which serves tasty cuttlefish,
rabbit stew and juicy pork souvlaki. Also
in Menetes, Mdishes up a delicious Karpathian goat
stew and local pasta. Trikoupis at Piles
is your go-to place for souvlaki. To enjoy
the best fish on the island, head to Nikos
(tel. 22450-61.333) at Finiki. The excellent
dishes at the Under the Trees taverna
between Lefkos and Arkasa feature
fresh ingredients from the owner’s vegetable
garden. Up in the mountains at Lastos,
seek out the Thanassis taverna (tel.
22450-23.509), which serves a wonderful
stuffed baby goat baked in a wood-fired
oven. Folia (tel. 22450-71.341) in the
hamlet of Spoa has mouthwatering fresh
fish. Try the pitta sandwiches at Uno (tel.
22450-23.175) in Pigadia.
Olympos, the island’s oldest village,
built on a cliff, has many windmills
and small churches which over the
years have attracted the attention of famous
photographers from around the
world, including Josef Koudelka and
Constantine Manos. It’s renowned for
its panigyria (village feasts), especially
at Easter. While you’re there, stop atanolis (tel. 22450-81.103)
Mylos (tel. 22450-51.333), where you
can munch on mezedes while taking in
the great sunset. For authentic local cuisine,
go to the Olympos taverna (tel.
22450-51.252). The specialty at the Kafeneio
tou Lentakis (tel. 22450-51.046)
in Avlona is lamb stuffed with rice.
Rachati (tel. 22450-51.200) at Diafani
has very good seafood. Visit the traditional
cafés Crete and Acropolis for a
morning coffee or an evening raki.
Amoopi, near the harbour, is a complex
of seven wonderful beaches. Tou
Michaliou o Kipos features awesome
rock formations. Agrilaopotamos and
Diakoftis are very exotic. Further north
is Apella, which consistently appears in
lists of the world’s best beaches. In the
north, the best are Natis, Agnontia and
Forokli. At the delightful Agios Minas
beach you’ll find Anemos, a great taverna
which dishes up barbecued meats.
Take an excursion by boat to Saria, an
all but uninhabited island with the ruins
of a pirate settlement.