ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
Το βιβλίο «ΛαογÏαφικά ΟλÏμπου ΚαÏπάθου – ΘÎματα Ï…Î»Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ±Î¹ ÎºÎ¿Î¹Î½Ï‰Î½Î¹ÎºÎ¿Ï Î²Î¯Î¿Ï…Â» του συγχωÏÎ¹Î±Î½Î¿Ï Î¼Î±Ï‚ φιλολόγου Îίκου Îœ. ΜακÏή, αποτελεί θησαυÏοφυλάκιο πληÏοφοÏιών για τους επιστήμονες λαογÏάφους, για μας τους Ολυμπίτες και τις Ολυμπίτισσες σημαίνει κάτι σημαντικότεÏο και ιεÏότεÏο: μας δίνει ανάγλυφες τις βασικÎÏ‚ πλευÏÎÏ‚ της καθημεÏινής υλικής και κοινωνικής ζωής των πατÎÏων και των παπποÏδων μας, αναδεικνÏει με Ï„Ïόπο, που δεν επιδÎχεται αμφισβήτηση, τις πολÏτιμες πατÏογονικÎÏ‚ αξίες και τις Ï€ÏοσφÎÏει ως ιεÏή παÏακαταθήκη στις νÎες γενιÎÏ‚ των Ολυμπιτών.
ΦΘΙÎΟΠΩΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Το βιβλίο «ΦΘΙÎΟΠΩΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, Î ÎÏα από τους οÏίζοντες» είναι Îνα μυθιστόÏημα γÏαμμÎνο από τον συμπατÏιώτη μας Îίκο Ηλ. ΟÏφανοÏ.
Ο Îίκος ΟÏφανός είναι Îνας νοσταλγός όχι μόνο του Î½Î·ÏƒÎ¹Î¿Ï Ï„Î¿Ï… αλλά και των παλαιότεÏων αÏετών του Î»Î±Î¿Ï Î¼Î±Ï‚ που ήταν η ευσÎβεια, η φιλοστοÏγία, η φιλοξενία, η αφÎλεια, η αγνότητα και οι διάφοÏες άλλες αÏετÎÏ‚ των νησιωτών. Ένας βαθÏτατος ανθÏωπισμός χαÏακτηÏίζει το μυθιστόÏημα.
Γεμάτος καημό και νοσταλγία για την ΚάÏπαθο, για τα ξωκκλήσια της, για τους ανθÏώπους της, όπως τους Îζησε στην παιδική του ηλικία, για τα αγνά ήθη τους και τις συνήθειÎÏ‚ τους, γÏάφει το μυθιστόÏημά του, που αποτελεί μια Îντονη διαμαÏÏ„Ï…Ïία στην αλλοτÏιωτική μηδενιστική λαίλαπα, του σÏγχÏoνου Ï„ÎµÏ‡Î½Î¹ÎºÎ¿Ï Ï€Î¿Î»Î¹Ï„Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï.
Το μυθιστόÏημα παÏουσιάζει και σημαντικό ενδιαφÎÏον και από πλευÏάς γλωσσολογικής (με λÎξεις και φÏάσεις παÏμÎνες από το γλωσσικό ιδίωμα της ΚαÏπάθου) καθώς και από πλευÏάς λαογÏαφικής (αναφÎÏονται οÏισμÎνα Îθιμα της ΚαÏπάθου).