Συνάντηση ΔΣ Αδελφοτήτων με τους νέους Δημοτικούς & Κοινοτικούς Συμβούλους

Αγαπητοί μας Συμπατριώτες,

Σε συνέχεια της συνάντησης μας την Τρίτη 13 Αυγούστου στο Εκκλησιαστικό Μέγαρο Διαφανίου, θα ήθελα να παραθέσω τα κυριότερα σημεία της συζητήσεως μας ώστε να οριοθετήσουμε τα ζητήματα κι αν μπορούμε να βάλουμε μια προτεραιοποίηση σε αυτά, σηματοδοτώντας και το ρόλο που μπορούν να παίξουν οι Αδελφότητες  μας  πάντα με την συνεργασία του Δήμου και την δική σας. Ο ρόλος των Αδελφοτήτων όπως  ειπώθηκε κι από τον Κοσμά Σακέλλη είναι επικουρικός και υποστηρικτικός των όλων προσπαθειών και πρωτοβουλιών της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορούν όμως ως δυναμικοί φορείς σε Αθήνα και Ρόδο να παίξουν καθοριστικό διαπραγματευτικό ρόλο σε ζητήματα μείζονος σημασίας που άπτονται δυναμικής εκπροσώπησης των Ολυμπιτών σε κέντρα εξουσίας και Υπουργεία. Αρκεί πάντα να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών φορέων με τις Αδελφότητες ώστε να υπάρχει γνώση των προβλημάτων και χάραξη κοινής στρατηγικής για την επίλυση τους. Η Αδελφότητα «ΔΗΜΗΤΡΑ» που είχε και την πρωτοβουλία για την συνάντηση αυτή θεωρεί ότι μπορούμε όλοι οι Ολυμπίτες σε Κάρπαθο και διασπορά να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε ομαδικά για το καλό και την πρόοδο των χωριών μας.     

Στην εισαγωγική μου τοποθέτηση σας ανέφερα ότι την ίδια ημέρα νωρίτερα είχα ωριαία συνάντηση με τον νέο Δήμαρχο κύριο Γιάννη Νισύριο. Όπως σας είπα έμεινα προσωπικά πολύ ευχαριστημένος από τις τοποθετήσεις του και την ζέση που έδειξε για την Όλυμπο και τα προβλήματα της. Πιστεύω ότι και μετά την πρόσφατη ορκωμοσία σας  θα τεθεί άμεσα το πλάνο σε συνεργασία μαζί του ώστε να ξεκινήσουν να γίνονται πράξη οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις του. Σχετικά τώρα με την εν γένει συζήτηση μας αναφερθήκαμε στα παρακάτω ζητήματα τα οποία ταλαιπωρούν την περιοχή μας.

  • Ακτοπλοϊκό και προσέγγιση πλοίου στο Διαφάνι. Το αναφέρω πρώτο αν και το συζητήσαμε στο τέλος της συνάντησης, διότι είναι κάτι που πρέπει άμεσα να κινητοποιηθούμε ώστε να μην βγει από τον μελλοντικό σχεδιασμό των Ακτοπλόων και του Υπουργείου Ναυτιλίας το Διαφάνι ως λιμάνι των εβδομαδιαίων δρομολογίων. Σε αυτό όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τον αγώνα όπως είχε γίνει αντίστοιχα το 2013 όταν και πάλι το ζήτημα ήταν προς  συζήτηση. Τότε καταφέραμε με συντονισμένο αγώνα και μπροστάρη την ΔΗΜΗΤΡΑ, να παραμείνει το Διαφάνι στα δρομολόγια του οχηματαγωγού πλοίου Πρέβελης  με 6ετή σύμβαση που λήγει στα τέλη του έτους. Όπως σας ανέφερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα επιδιώξουμε συναντήσεις και επαφές τόσο με τους βουλευτές μας όσο και με τον συμπατριώτη μας Μιχάλη Σακέλλη της Attica Group ώστε να δρομολογηθεί μια επιθυμητή βιώσιμη λύση πάνω στο θέμα αυτό για την Βόρεια Κάρπαθο. Θα είμαστε σε στενή επαφή και θα σας ενημερώνουμε για τις εξελίξεις. Παρακαλώ κι εσείς να πράξετε αναλόγως.
  • Κοινοτικό Μέγαρο Ολύμπου. Όπως σας ενημέρωσα «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με τον συμπατριώτη μας Πολιτικό Μηχανικό Κο Ανδρέα Γ. Φασάκη έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επίσημη μελέτη στον Δήμο Καρπάθου προ 8μήνου ώστε να προχωρήσουν οι διεργασίες και  ο Δήμος να βγάλει επίσημη άδεια για το κτήριο το οποίο και του ανήκει. Υπενθυμίζω ότι  το έργο καθώς και ο εξοπλισμός του Μεγάρου θα γίνει με πλήρη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Αυτό μου επανέλαβε και επαναβεβαίωσε για άλλη μια φορά, ο πρώην Έπαρχος Καρπάθου Κάσου Κος Γιάννης Μηνατσής σε συνάντηση που είχα μαζί του την ημέρα της Παναγίας.  Σε επιστολή που έστειλα στον νέο Δήμαρχο Κο Γιάννη Νισύριο την Τρίτη 19 Αυγούστου τον ενημέρωσα μετά την συνάντηση που είχα μαζί του στο Δημαρχείο, γραπτώς αυτήν την φορά και πολύ αναλυτικά, ώστε μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας  να προχωρήσετε στην υλοποίηση του έργου.
  • Αποχετευτικό Ολύμπου – Διαφανίου, Έργα άμεσης προτεραιότητας και ζωτικότατης σημασίας για την υγεία των κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος. Από ότι κατάλαβα και ο Δήμαρχος το έχει ψηλά στην ατζέντα του.
  • Περιφερειακός Δρόμος Ολύμπου. Άμεση προτεραιότητα ώστε να αποκτήσει επιτέλους ασφαλή οδική πρόσβαση ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ολύμπου. Πίεση χρειάζεται προς Δήμο και Επαρχείο.
  • Δημόσιες τουαλέτες στην Όλυμπο. Ανέγερσή τους εκ νέου σε κάποιο σημείο του χωριού όπως υπήρχαν παλαιότερα κάτω από την εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Πρέπει να βρεθεί εκ νέου περιοχή για την κατασκευή τους όπως και τρόπος διαχείρισης και καθαρισμού τους.
  •  Καθαριότητα των Δημοσίων χώρων.  Η λύση της ανάθεσης σε εργολάβους είναι κάτι που θεωρήθηκε από όλους λύση εφαρμόσιμη και βιώσιμη μιας και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία και στο παρελθόν.
  • Αλόγιστη Κτηνοτροφία.  Είναι θέμα μεγάλης σημασίας για την περιοχή μας μιας και για παράδειγμα ο σιτοβολώνας της Ολύμπου – Η Αυλώνα έχει ερημώσει από την αλόγιστη κτηνοτροφία  που καταστρέφει δέντρα, αμπέλια και άλλες καλλιέργειες. Τα οικονομικά πρόστιμα κατά των βοσκών ή μέτρα περίφραξης περιοχών συζητήθηκαν στο τραπέζι αλλά είναι ζητήματα που πρέπει να δείτε με νηφαλιότητα  και σύνεση για το πώς θα εφαρμοστούν ώστε να περιοριστεί η παραπάνω μάστιγα για την περιοχή μας.
  • ΚΤΕΛ Καρπάθου και μόνιμη – καθημερινή εξυπηρέτηση κατοίκων Ολύμπου-Διαφανίου. Ο Ηλίας Παπαηλίας  αναφέρθηκε στο θέμα σημειώνοντας ότι τα καθημερινά δρομολόγια από την Όλυμπο προς τα Πηγάδια δεν πραγματοποιούνται μετά την λήξη των σχολικών μαθημάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ως οφείλει να κάνει το ΚΤΕΛ Καρπάθου σε όλη την διάρκεια του χρόνου. Θα υπάρξει πίεση ώστε να γίνονται κανονικά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
  • Αίτημα προς τον Προϊστάμενο του Κέντρου Υγείας για την χορήγηση Ασθενοφόρου στην Όλυμπο. Να κατατεθεί αίτημα  στον Κο Κωνσταντινίδη ώστε να χορηγηθεί μόνιμα ένα ασθενοφόρο στην Όλυμπο με την προϋπόθεση να βρεθεί και ένας οδηγός ή κάποιος που θα το έχει υπό την εποπτεία του και θα μπορεί σε επείγουσες καταστάσεις να το οδηγεί προς τα Πηγάδια.
  • Χορήγηση Laptop για την Κοινότητα. Τέθηκε ως θέμα συζήτησης κι αν μπορούν οι Αδελφότητες να κάνουν μια τέτοια χορηγία. Εμείς θα περιμένουμε να αναλάβετε, να αξιολογήσετε τις ανάγκες κι αν κρίνετε ότι είναι κάτι που λείπει, κατόπιν γραπτού σας αιτήματος θα το εξετάσουμε πάντα  με θετική διάθεση.
  • Λαϊκή Συνέλευση στην Όλυμπο με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου για ενημέρωση και χάραξη προτεραιοτήτων.  Σε τοποθέτηση του ο Ηλίας Παπαηλίας  πρότεινε να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου μια Λαϊκή Συνέλευση ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι, τόσο για τα γενικότερα προβλήματα όσο και για τις δεσμεύσεις της  νέας αυτοδιοικητικής αρχής. Θα ήταν σίγουρα πιο χρήσιμο και εποικοδομητικό εάν γινόταν τον Αύγουστο που έρχονται και οι συμπατριώτες της διασποράς αλλά ο χρόνος ανάληψης των νέων καθηκόντων μετά τις 21 Αυγούστου δεν έδινε για φέτος τέτοια περιθώρια. Σε κάθε περίπτωση είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση και πρέπει να πραγματοποιηθεί στον χρόνο που θα ορίσει το νέο Κοινοτικό Συμβούλιο Ολύμπου.Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους  για τον χρόνο που μας διαθέσατε για την τόσο εποικοδομητική αυτή  συνάντηση. Τα προβλήματα είναι πολλά και σημαντικά και λύνονται μόνο με την χάραξη κοινής στρατηγικής που μέσα σε αυτήν ενεργό ρόλο πρέπει να έχουμε όλοι οι φορείς που εκπροσωπούμε την Όλυμπο. Θα ήθελα να παρακαλέσω να είμαστε μονιασμένοι απέναντι στα κοινά μας προβλήματα και να είμαστε διαρκώς σε επαφή και να πιέζουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για το καλό της Ολύμπου και του Διαφανίου.  Εκ μέρους σύσσωμου του ΔΣ της Αδελφότητας ΔΗΜΗΤΡΑΣ σας ευχόμαστε για άλλη μια φορά  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

    Υ.Γ. Παρακαλώ η παρούσα επιστολή να δοθεί και στα μέλη των συμβουλίων σας που δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

  • Με ιδιαίτερη εκτίμηση και Πατριωτικούς Χαριεντισμούς,
    Γεώργιος Ν Διακογεωργίου
    Πρόεδρος της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα».