Το Ολυμπίτικο Γλέντι στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας !!!

 «Καταχώρηση του Ολυμπίτικου Γλεντιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας»

Αγαπητοί Συμπατριώτες και Φίλοι,

Με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυρίας Λίνας Μενδώνη στην ένταξη του «Ολυμπίτικου Γλεντιού» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020.

Ένας καθόλα πλήρης και επιστημονικά τεκμηριωμένος φάκελος με την επιμέλεια της Συντακτικής Επιτροπής για το «Ολυμπίτικο Γλέντι», συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε από την αρμόδια Εθνική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020. Με την υπογραφή της κυρίας Υπουργού το «Ολυμπίτικο Γλέντι» εντάχθηκε πανηγυρικά στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι ουσιαστικά έγινε κάτι αυτονόητο αφού διορθώθηκε μια αφύσικη στρέβλωση που πήγε να δημιουργηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα χωρίς η Ολυμπίτικη Κοινότητα να την έχει προκαλέσει και κυρίως εγκρίνει. Διότι όπως πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει και αναφέρει, το γλέντι στην Όλυμπο αποτελεί όχι μόνο κομμάτι αλλά τον βασικότερο κρίκο της κοινωνικής ζωής, την διαχρονική έκφραση όλων όσων έχουμε την τύχη να γεννηθούμε ή να έχουμε καταγωγή από αυτόν τον ξακουστό και απομακρυσμένο βράχο. Αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί την πεμπτουσία της λαϊκής μας παράδοσης και την κορωνίδα των ηθών και των εθίμων μας. Συνώνυμο της Ολύμπου ήταν, παραμένει και θα παραμένει το Γλέντι της και όλη η ιεροτελεστία που το συναπαρτίζει κι αυτό επισφραγίστηκε περίτρανα με την ένταξη του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας.

Βασικότερος βέβαια λόγος που η πρόταση μας για το «Ολυμπίτικο Γλέντι» πήρε την έγκριση και την υπογραφή από το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν η καθολική και πλήρης υποστήριξη από μεριάς των Κοινοτήτων μας Απανταχού της Γης. Το γλέντι για εμάς τους Ολυμπίτες είναι όπως ανέφερε και η Κυρία Υπουργός στην εισαγωγική της δήλωση για την εγγραφή των νέων στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η συλλογική μας ταυτότητα. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της γενέτειράς μας Ολύμπου καθώς και οι Αδελφότητές μας σε Αττική, Ρόδο και Αμερική στάθηκαν αρωγοί σε όλα τα βήματα της δύσκολης αυτής προσπάθειας. Διότι ένας από τους βασικότερους λόγους της ύπαρξης όλων των θεσμών που υποστηρίζουν την Όλυμπο διαχρονικά εδώ και πολλές δεκαετίες, είναι το γλέντι μας. Ενώ η ειδοποιός διαφορά μας από τα υπόλοιπα σημεία του νησιού που υποστηρίζουν το αντίθετο είναι ότι εμείς συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε αέναα να μεταλαμπαδεύουμε την τελετουργία του γλεντιού και τα έθιμα μας όπως ακριβώς τα παραλάβαμε στις νεότερες γενιές.

Η Αδελφότητα μας «Δήμητρα» έδωσε από την πρώτη στιγμή εδώ και δύο χρόνια συλλογικά τον αγώνα με την δημοκρατικά εκλεγμένη Συντακτική μας Επιτροπή, με τις υπόλοιπες Αδελφότητες και τους θεσμικούς παράγοντες που εκπροσωπούν την Όλυμπο και πιστεύουμε ότι η επιτυχία ανήκει σε όλους τους Ολυμπίτες. Δηλώνουμε επίσης κλείνοντας ότι για εμάς η ένταξη αυτή αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα για την τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά που είναι συνυφασμένη με το «Ολυμπίτικο Γλέντι» και θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα που θα έχουν σχέση και με την ένταξη του στην παγκόσμια πλέον πολιτιστική κληρονομιά.

Με εκτίμηση,
για το Διοικητικό Συμβούλιο

     Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                         Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος Ν. Διακογεωργίου                                               Γεώργιος Ν. Αναστασιάδης

#aokdimitra ΡαδιοΤσάμπουνο

https://www.culture.gov.gr/el/Information/SitePages/view.aspx?nID=3410&fbclid=IwAR29dqQAEXIckRa6SeiUOeWf2qs9v5Hs3XygtOFY4cyy5LUp_iytTHM1iuI